Nieuwsbief

 

 

NIEUWSBRIEF ORANJEKERK

(22 januari 2021)

 

Scribaat:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikant: Ds Dick Pranger

                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

                0638142478

Website:   www.pkn-oranjekerk.nl

 

 

Hoop

Diep in onszelf dragen we hoop:

als dat niet het geval is,

is er geen hoop.

Hoop is de kwaliteit van de ziel

en hangt niet af

van wat er in de wereld gebeurt.

Hoop is niet voorspellen of vooruitzien.

Het is een gerichtheid van de geest,

een gerichtheid van het hart.

Voorbij de horizon verankerd.

 

Hoop in deze diepe en krachtige betekenis

is niet hetzelfde als vreugde

of dat alles goed gaat

of bereidheid je in te zetten

voor wat succes heeft.

Hoop is ergens voor werken,

omdat het goed is,

niet alleen omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme,

evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen.

Wel de zekerheid dat iets zinvol is

Afgezien de afloop,

Of het resultaat.

 

Václav Havel

Václav Havel (1936 – 2011) was een Tsjechisch schrijverdissident en politicus.

Hij was de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste van Tsjechië.

 

Als ik deze Nieuwsbrief schrijf, wordt in de Tweede Kamer nog druk gedebatteerd over het al

of niet instellen van een avondklok. De laatste dagen was de avondklok ook een geliefd onderwerp in de media en in talkshows. Deskundigen, politici en amateur-virologen buitelden over elkaar heen met voors en tegens. Ook hoorde ik dat groepen jongeren hebben aangekondigd zich tegen een avondklok te zullen verzetten. Hoewel we nooit zullen weten wat de exacte bijdrage van een avondklok is in het terugdringen van het coronavirus, áls het een bijdrage levert, dan moet het maar, en aanvaarden we met hoop in ons hart en met opgeheven hoofd deze maatregel. Wel denk ik daarbij aan alle mensen die hierdoor getroffen worden: geen avondbezoekje, niet even een blokje om, niet even bij vrienden buurten, of naar de klaverjasclub en op tijd binnen zijn. Laten wij als gemeente ook tijdens de avondklok naar elkaar omzien: een telefoontje, een kaartje, …

  • Zondag 17 januari is zuster Willemina Marcus – Barelds in de leeftijd van 96 jaar overleden. Vanuit Scheemda alweer lang geleden neergestreken in Rotterdam was mevrouw Marcus een meelevend lid van onze gemeente. Twintig jaar geleden werd zij in de Oranjekerk gedoopt en deed zij belijdenis. De begrafenis vindt plaats op vrijdag 22 januari om 12:30u op begraafplaats Hofwijk.
  • Tijdens de dienst op kerstmorgen namen we afscheid van Ronald Kouwenhoven als één van onze vaste organisten. Het was een zeer bescheiden afscheid in een lege Oranjekerk. Ronald is vele jaren een muzikale rots in de branding geweest. Naast zijn orgelspel in de kerkdiensten kennen we Ronald ook als gedreven dirigent van Shine en zijn prachtige muziek samen met Annabelle op viool. Vanaf deze plaats: “Ronald bedankt voor de muziek! Het afscheid doen we nog wel een keer over in een volle kerk.” Met Ed Kort hebben we een goede vervanger gevonden. Welkom Ed en dat we maar lang mogen genieten van je muziek.
  • De kerkdiensten tot en met zeker zondag 7 februari zullen uitsluitend online te volgen zijn. Hoe het er na 7 februari uitziet weten we nog niet. Voor de dienst van kerstmorgen had de kerkenraad gemeenteleden aangemoedigd om bij elkaar thuis naar de dienst te kijken/luisteren. Een aantal gemeenteleden heeft daar gehoor aan gegeven, en vond het fijn om zo met elkaar de dienst thuis mee te beleven. Hoewel er slechts één bezoeker thuis ontvangen mag worden, beveelt de kerkenraad het aan om bij elkaar thuis de dienst mee te maken. Bel elkaar gerust op en beleef samen de dienst!
  • In deze tijd is het lastig om elkaar te ontmoeten en sociale contacten te onderhouden. Toch zijn er mogelijkheden, zeker in de geloofsgemeenschap, waarin we omzien naar elkaar. Bent u alleen, voelt u zich alleen, schroom niet en bel mij, één van de kerkenraadsleden of iemand uit de gemeente. We weten allemaal hoe belangrijk en waardevol contact is, juist in deze tijd, al wat het maar een praatje op de drempel of samen een wandelingetje maken. Wilt u met iemand een wandelingetje maken of een bezoekje brengen, schroom dan ook niet.
  • Een aantal gemeenteleden heeft de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter van de kerkenraad gemist tijdens de eerste dienst van het nieuwe jaar. Het moderamen heeft daar bewust voor gekozen, omdat we zo’n toespraak toch het liefst houden in een volle kerk. En die volle kerk zit er heus weer aan te komen. Dus … u houdt een ‘nieuwjaarstoespraak’ zeker tegoed.
  • Zondag 31 januari vieren we het Heilig Avondmaal. Ter voorbereiding op dit geschenk van de Heer, want dat is het, geef ik u graag de volgende tekst mee: “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mij juk is zacht en mijn last is licht” (Mat. 11: 28-30).

 

           Diensten:

           zondag 24 januari, 09:45u, voorganger Mw R. Slot, Maasland  

           zondag 31 januari, 09:45u, voorganger Ds Dick Pranger,                                   Heilig Avondmaal 

           zondag 7 februari, 09:45u, voorganger Dhr. A. de Raad